Међународни дан Down синдрома

Међународни дан Down синдрома
(World Down Syndrome Day)
Поводом облежевања Међународног дана Down синдрома, 21-ог марта 2022., у нашој школи је организована и реализована трибина за ученике под слоганом „дете је дете да се воли и разуме“.
Овим поводом ученица Невена Миљковић 2/2 је направила пано са наведеним слоганом.
Ученица Јана Васић 2/2, у сарадњи са докторком Сунчицом Урошевић, одржала је презентацију о начину настанка и узроцима Down синдрома, најчешћим карактеристичним обележјима изгледа детета са Down синдромом, као и најчешћим и „разноликим“ комбинацијама здравствених тешкоћа ове деце, чиме су ученици/e добили/e прилику да се детаљније упознају са овим проблемом из медицинског угла.
Наставница социологије Тања Милошевић упознала је ученике са социјалним аспектима овог проблема. Указала је на друштвене поблеме, предрасуде и дискриминације са којима се нажалост не тако ретко сусрећу деца/особе са Down синдром у друштву и позвала на сензибилизацију јавности и целокупног друштва о особама са Down синдромом.
Наставница психологије Емилија Велинов Питић упознала је ученике са психолошким аспектима овог проблема. Указала је на психолошке потребе децe са Down синдромом ( за љубављу, топлином, сигурношћу, подстицајима…) и указала на то да смо сви ми различити у физичком, психичком и интлелектуалном смислу, те да је свака особа, особа за себе, а да особе са Down синдромом не треба гледати као различите, него као особе којима се догодило да имају неке додатне потребе.
Циљ трибине је био здравствено просвећивање ученика, а кроз усмерававање на пружање подршке деци/особама са Down синдромом и показивање колико је важно приватање различитости међу људима.
Трибина је у складу и са слоганом завршена поруком: „за љубав и разумевање није битан број хромозома“!
Трибини су присуствовали представници ђачког парламента и ученици/е другог разреда.